luni, 5 octombrie 2009

"Din culisele altui concurs la TVR"

Deoarece articolul "Din culisele altui concurs la TVR", publicat de Tiberiu Lovin pe "reportervirtual.ro", a stirnit unele discutii si mi-a adus unele reprosuri din partea unor angajati TVR, ma simt dator sa fac citeva precizari.

Nu am urmarit sa "denigrez" institutia, asa cum incearca unii de pe acolo sa acrediteze o idee. M-am exprimat ca un cetatean care are dreptul la opinie asupra a ceea ce se intimpla la TVR si ca un profesionist care a fost tratat cu dispret de oamenii sistemului, in ciuda faptului ca a trecut un examen scris in care i-a fost verificata competenta.

Am observat faptul ca un post poate fi "furat" la un interviu absurd, desi practic esti admis la concurs luind nota de trecere dupa propriile lor criterii.Faptul ca multi care au fost admisi lucrau deja in TVR, concursul fiind un "upgrade" ca functie si salariu, dovedeste din start ca exista o atitudine incorecta. Examenele se dau formal, posturile la concurs se scot in general cu dedicatie, se cam stie cine la ia. Corect ar fi ca cei din TVR sa dea examene interne, cei care vin dinafara sa nu fie in competitie cu ei pentru ca e o lupta inegala. Ca din cind in cind mai ia si unul care merita -cum a fost recent cazul lui "Cristian Tabara"-, sau pur si simplu ca unii au bafta ca mai ramine un loc "la liber", astea sunt exceptii.

Am mai observat ca aceste concursuri la TVR, inclusiv cele sustinute de mine, sunt ermetice, interpretabile. Sa ma explic: desi ei vor sa lase impresia ca fac selectii corecte modul cum procedeaza este profund discretionar, sugerind clar diferite aranjamente. Nu sunt singurul de aceasta parere.

Am mai obsrevat ca aceasta atitudine a celor din comisiile TVR la concursuri este incurajata de faptul ca oamenii pusi in aceste situatii, de a fi respinsi pe nedrept si fara explicatii, nu reactioneza. Sau chiar daca reactioneaza, depunind contestatii, nu ii ia nimeni in seama. Deci singura sansa de a schimba ceva pe acolo este de a te exprima in spatiul public. Desi sansele sunt minime.

In concluzie, n-am nimic cu nimeni de acolo. E vorba de sistem dar si de modul in care sunt deformati ei de sistem, fiind ferm convinsi ca TVR e "mama corectitudinii" si nu admit ceea ce de fapt se intimpla. In realitate e vorba de un sistem care a conservat perfect practicile de dinainte de 1989, asa dupa cum sunt multi de parere.

Niciun comentariu: