marți, 27 mai 2008



OPREA: "CIAO, RAGAZZI"
06 Septembrie 2005
de Silviu LABES

Ne-a primit bine in biroul sau din corpul B al universitatii "Al.I.Cuza", fara fite de mare academician. Ne-am asezat, ne-am privit amabil, am zambit unul la celalalt. Apoi ne-am chinuit impreuna sa mutam niste ghivece cu flori, aflate pe biroul sau pentru ca nu ne vedeam prea bine. De ce era important sa ne vedem? Pentru ca rectorul Oprea trebuie privit bine si memorat pentru ca este la ultimul mandat.

"Investiti in imobiliare"


Silviu Labes: Eu am visat ca m-am trezit in UE. Aveti si dvs asemenea vise?
Dumitru Oprea: Eu cred ca la capitolul educatie noi suntem demult in UE si nu pe principiul lauda-ma gura...stiti mai departe rima...o sa-ti dau friptura. O spun cu toata sinceritatea, in 1999 cand mi-am depus eu candidatura, asa sa ma aflu si eu in treaba, pentru a deveni expert evaluator al Comisiei Europene, cand am primit confirmarea nu-mi venea sa cred. Cand am mers la Bruxelles si am expertizat proiecte numai ale Vestului, am spus ca este unul dintre cele mai frumoase momente ale vietii mele. Revenind la intrebare, pot spune ca si prin ceea ce se intampla in Universitatea Cuza dupa '90 incoace arata ca este printre cele mai reformiste. Ca economia Romaniei este unde este...Daca ne uitam in timp observam ca Romania n-a avut teama decat de straini; de regi, de jug pus de otomani, de rusi si asa mai departe...Acum e frica mare de Banca Mondiala.
- Sunteti "tata" finantistilor. Unde va tineti banii?
- Ultima data am fost atat de derutat incat le pot spune cititorilor dvs ca decizia cea mai inteleapta a fost sa-i las in lei. Pentru cei care fac economii la nivelul lunilor, dupa parerea mea cel mai bun depozit ar fi in dolari. Dar cel mai eficient mod de a folosi banul ar fi investitia in imobiliare: terenuri, casute, pe cat mai amarate pe atat mai ieftine si in timp ele iti adauga valoare...Va spun ceva socant. Mi-a spus cineva care a fost de curand in Ungaria ca un apartament in centrul Budapestei a ajuns...tineti-va bine...un milion de euro! Am fost socat. In America, unde am prieteni si unde am stat in vile in care nu mai reuseam sa numar camerele, nu ajungeau la 500 mii de dolari. O vila obisnuita la ei este 200 de mii de dolari. In Ungaria, dupa ce au intrat in UE a crescut valoarea terenurilor de 15 ori.

Cumatria si nepotismul
- "Suntem sudati prin inrudiri". Declaratia va apartine. Unii spun ca ati renuntat sa mai infierati nepotismul academic pentru ca decanul Cocris v-a cununat fiica, devenind cumatrul dvs.
- In nici o regula rudele nu sunt astea. Deci chiar in Codul deontologic al universitatii rudele sunt pana la gradul patru, inrudiri pe sange. Nu cumetriile astea...Cumetriile sunt de comentat, nu sunt de acord nici eu cu ele. Nu sunt de acord cu inrudirile astea duse intr-un mod abuziv.
- Deci n-ati renuntat la demascarea nepotismului.
- Nu sunt de acord ca daca niste profesori universitari au copii destepti, sa fie inlaturati pe acest criteriul ca e fiul lui cutare. Din 14 copii de profesori care au fost acuzati de "nepotism" mai sunt 2 in universitate. Restul au plecat in mari universitati ale lumii. A face abuz, insa, de lucrul asta mi se pare condamnabil. Sunt multe locuri in care, precum in acel cantec cu "Ceata lui Pitigoi", dai in unul, tipa 22...Copilul meu nu a facut specializarea unde eu predau din cauza mea, stiti asta? A zis: "Tata, nu vreau lumea sa spuna ca de asta am luat sectia asta". Asa ca a luat sectia Finante-Banci unde eu nu am avut in viata mea ore. Si iata ca ajungem din nou la subiectul asta cand excesele de "mamosenie" sau cum sa le numim, grija asta parinteasca, dusa prin scoala este de condamnat. Chiar daca nu e lege scrisa, sunt legi morale care te-ar obliga sa nu faci ceea ce legea ti-ar permite dar moral nu e corect.

Tepes sau Micul Fuhrer?
- Ca veni vorba de lege. Se mai fura pe aici, se mai plagiaza?
- Padure fara uscaturi nu exista. Cei care cunosc foarte bine un mediu in care se afla de ani multi, din diferite motive chiar improvizeaza. De ce spun asta? La cateva cazuri de plagiat n-a fost nici un suport real. Numai o ranchiuna fiindca la presa, de ce sa n-o spuneti, prinde bine subiectul. Intr-un caz, dupa cateva discutii cu persoana, a parasit scoala.
- Nu mai puteti fi rector, dupa lege. Cine va fi succesorul dvs?
- Da. Dupa mandatul acesta, care este al doilea si ultimul, Ciao ragazzi". Nu pot spune, Senatul este suveran.
- Ati fost dictator? De ce v-a spus unul odata "Micul fuhrer"?
- Eu am tot spus: de ce ne trebuie "modelul suedez", care a taiat maini, a scos ochi, timp de 200 de ani, cand avem modelul Tepes? Dar nu neaparat cu trasul in teapa, pentru ca avem atatia specialisti care au facut afirmatia asta, ma refer la o mana un pic mai forte. Nu ma mandresc cu asta dar intre a spune despre mine ca sunt bun si prost de bun sau al dracului, prefer sa spuna ca-s al dracului. Despre profesori se spune ca sunt buni cand sunt ca si cainii: buni cand sunt rai. Eu am cu totul alt fond. Dar in ipostaza asta cand in institutie sunt 40 de mii de suflete, cu 40 de mii de personalitati bine definite, studenti, profesori, trebuie sa-i intelegi pe toti dar ca sa mearga snur trebuie sa fii impartial si uneori chiar si un pic de duritate nu strica.

"De asta am preferat sa plec"
- Liberalii "neacademici", colegii dvs din PNL nu prea va suporta. Dvs ce le doriti lor?
- Sa devina academici si ei si sa vada in ce masura punctul lor de vedere se schimba. Sa devina academici prin mijloace "clasice", nu "moderne" gen "la banii mei am cate diplome vreau". Din pacate, in ultima perioada, daca va uitati prin structurile diverse din Romania multe persoane au diplome usor discutabile de catre cei din anturajul dumnealor dar sunt diplome luate la scoli autorizate sau acreditate. De ce nu? Probabil ca prezenta oricarui universitar intr-un cerc de al lor impune un fel de respect si nu pot sa-si impuna pumnul... lovitul cu pumnul in masa...
- Le creeaza un fel de complex?
- Am convingerea ca da. Si mi-am dat de multe ori seama ca in scoala este ceva, in partid este altceva. Chiar si oamenii de afaceri gresesc atunci cand confunda partidul cu propria lor firma. In firma pot la discretie sa dea afara, sa primeasca, sa faca cu banii lor premieri; la partid nu e acelasi lucru.
- Va referiti la colegii dvs de partid?
- Da...nu iese fum fara foc. La un moment dat dependenta "de tine", mai ales financiar este foarte periculoasa. Si daca aceiasi dependenti de mine, din punct de vedere financiar, sunt si oamenii cu care eu fac politica, nu ies eu bine. De asta am preferat sa plec.

Simtul ciolanului
- Mergeti la Opozitie?
- S-au facut si in trecut scenarii ca o sa plec in PSD. Iaca, au trecut ani si nu m-am mai dus nici in PSD, nici ministru si pe nici un post. Eram singurul lider de partid la judet care nu voia nimic. Lor nu le venea sa creada lucrul asta. Eram ciudat. Nici eu, nici liderul de la municipiu, Cocris. De ce? Pai am spus, dom'le, daca partidul merge bine, Iasului ii va merge bine, liberalilor le va merge bine...comunitatii, in general.
- Li se parea ciudat ca nu aveati "simtul ciolanului"?
- Exact. Ei spuneau ca n-am motivatie. Mi-era jena chiar cand citeam in presa ca liberalii au facut cutare, ca x facea nu stiu ce...Eu am venit pe post de detergent la PNL. Ca eu am un anumit mod de a trata lucrurile, nu-mi plac improvizatiile, nu-mi plac neseriosii, nu-mi plac necinstitii, nu-mi plac pungasii...Asta-s eu si nu ma schimb niciodata.


Interviu aparut in saptaminalul IESEANUL

Niciun comentariu: