luni, 26 ianuarie 2009

Romania diletanta

Bietul om mort pe holurile spitalului din Slatina probabil ca avea toate sansele sa moara oricum, dupa cum zic unii. De specialisti obisnuiti sa puna diagnostice medicale in lipsa subiectului, asa prin telepatie, nu duce lipsa Romania diletanta. S-au trezit multi sa-si dea cu parerea, ba ca avea nu stiu ce infarct pina la stomac, pina in rinichi si timpeniile pot continua, enuntate de chibiti obisnuiti ai auzelilor senzationale.

Dincolo de toate se naste o dilema: le luam capul la vinovati in citeva ore sau asteptam sa fie judecati? Ca vinovati par a fi protagonistii din acest "Lazarescu" reloaded in viata reala. Problema este ca reactia sefilor Sanatatii, ajunsi la fata locului noaptea la ora doua, a fost una emotionala, cercetarea a fost emotionala, deciziile au fost emotionale. In citeva ore citiva oameni au fost executati, fiind gasiti vinovati. Ca erau vinovati pare sa fie clar. Pare. Deoarece nu s-a pronuntat nici o instanta, nici un organ de ancheta.

Avantajele executiei sumare sunt ca rezolva o singura problema, deloc de neglijat. Va schimba, probabil chiar si minimal, comportamentul personalului medical in astfel de situatii. Dar ca orice masura de mina forte se poate constitui intr-un precedent care poate genera abuzuri. Oricine poate acuza pe oricine ca i-a murit o ruda din neglijenta medicului daca stie ca acest lucru il va aduce pe ministrul Sanatatii sa-l lase pe respectivul imediat fara slujba.

Aici presedintele CMR, Vasile Astarastoae pare a avea dreptate. Un ministru trebuie, este obligat, sa faca diferenta intre indignare si aplicarea legii. Corect era ca cei acuzati sa fie cel mult suspendati pina la o ancheta conform legilor in vigoare. Un ministru ar trebui sa stie acest lucru. Nu se rezolva problema tratamentului corect aplicat bolnavilor prin masuri abuzive, chiar daca acestea sunt aplaudate la scena deschisa de opinia publica. Cel putin nu intr-o tara civilizata, in care demnitarii sunt cei care trebuie sa dea exemplu in respectarea regulilor impuse de lege. Pentru ca in caz contrar, cei care iau decizii abuzive nu sunt cu nimic mai buni decit cei care lasa oamenii sa moara pe holurile spitalelor.

Decizia ministrului ar putea sa fie si una care sa duca in derizoriu. Ce se va intimpla daca o ancheta amanuntita va stabili ca respectivii nu au fost vinovati de moartea pacientului? Sau macar o parte dintre ei?

In privinta cazului, cititi atent interviul cu asistenta care s-a chinuit sa-i salveze viata. Neglijenta din sistemul medical i-a dat practic lovitura de gratie barbatului. Omul a fost asasinat, prin torturam, de traiul intr-o tara ca Romania, in care colegii domnului ministru al Sanatatii nu dau doi bani pe necajitii care ii voteaza si care sunt tot mai multi. Le descopera existenta doar atunci cind moartea lor ii ajuta sa le dea bine la imagine.

http://www.cotidianul.ro/tot_drumul_mi_a_zis_ca_aia_din_spital_or_sa_l_lase_sa_moara-71245.html

Niciun comentariu: